PotravinářskýPrůmysl
Potravinářský průmysl

Potravinářství je průmyslový i zemědělský obor, který se zabývá zpracováním živočišných anebo rostlinných surovin za účelem výroby potravin. Produkované potraviny lze rozdělit do několika základních kategorií: Masný průmysl (a to včetně drůbežářství).
Čím se zabývá potravinářský průmysl?
Potravinářství je průmyslový i zemědělský (výrobní) obor, který se zabývá zpracováním živočišných anebo rostlinných surovin za účelem výroby potravin.
Kde je potravinářský průmysl?
Potravinářský průmysl se soustřeďuje v úrodných nížinách, zejména v Polabí, na jižní Moravě a na Hané, také ve velkých městech, v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích a Opavě. Na mnoha místech také trvá tradiční potravinářská výroba, jako například olomoucké tvarůžky, štramberské uši apod.
Jaké suroviny zpracovává potravinářský průmysl?
Suroviny v potravinářství:
- Obiloviny a výrobky z obilovin.
- Luštěniny a výrobky z luštěnin.
- Olejniny a výrobky z olejnin.
- Cukr, další sladidla a cukrovinky.
- Čerstvé a zpracované ovoce.
- Čerstvá a zpracovaná zelenina.
- Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny.
- Čaje.
Jak rozdělujeme potravinářství?
Rostlinné potraviny – zelenina, ovoce, houby, luštěniny, obiloviny, rostlinné tuky, cukr, většina pochutin. Živočišné potraviny – maso, ryby, vejce, mléko, některé tuky – máslo, sádlo.